085 0207700 info@profoled.nl

Aandachtspunten bij lichtplannen

In de donkere periode van het jaar is kunstmatige verlichting de grootste vriend in bedrijfspanden zoals productiefaciliteiten, kantoren of winkels. Echter is niet alle verlichting hetzelfde en daarom is het belangrijk om planningen te maken op basis van lichtplannen.

Kantoren – Verhoogde concentratie

De verlichting in het kantoor is voor veel werknemers relevant omdat het grote invloed kan hebben op het welzijn en hun productiviteit. LED armaturen bieden verschillende voordelen, waaronder:

Lange levensduur met geen onderhoudskosten
Energiezuinig met eenvoudig 70% energiebesparing
Milieuvriendelijk
Beter visueel comfort

Voor een gezonde en ergonomische werkplek is het belangrijk dat het lichtplan schaduwvrije verlichting voorziet, wat inhoud dat de verlichting niet verblindend mag zijn voor werknemers. De grenzen voor de Unified Glare Rating (UGR) staan vermeld in de NEN EN 12464-1. De vermelde UGR waarden liggen tussen de 10 en 30, de waarde voor een optimale werkplaats liggen <19. Nog een belangrijke aandachtspunt voor een optimaal verlichte werkruimte is de kleurtemperatuur. Lampen met een koele kleurtemperatuur van 4000 Kelvin (K) zijn hiervoor ideaal. De Colour Rendering Index (CRI) kan ook een rol spelen afhankelijk van de taken van de werknemer. De CRI – ook wel uitgedrukt in Ra – biedt informatie over hoe de kleurweergave van kunstmatig licht kan worden vergeleken met zonlicht. Voor een werkkamer is een Ra >80 vereist, bij werkzaamheden waarbij nauwkeurige kleurweergave een belangrijke rol speelt is een hogere CRI waarde aan te raden.

Productiehallen – Optimale veiligheid

Voor industriële toepassingen is een ander lichtplan benodigd, de werkzaamheden vragen hier om optimale lichtomstandigheden en veiligheid. Vooral in industriële gebouwen die geen of weinig ramen hebben draagt het juiste lichtplan bij aan het reduceren van fouten en risico’s op ongelukken.

De nummer één vereiste in productiehallen voor veilige werkomstandigheden is heldere en uniforme verlichting. De NEN normen noemt verschillende eisen aan de verlichting, zoals een UGR <22 voor nauwkeurige werkzaamheden of UGR <25 voor gemiddelde werkzaamheden. Hiernaast is ook voldoende lichtintensiteit benodigd uitgedrukt in Lux niveaus.

Andere eisen voor productiehallen zijn snelle en gemakkelijk installatie, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk.

Retail – uitblinkede producten

Verlichting in winkels heeft aantrekkelijke en functionele doeleindes, zo moet het een sfeer oproepen om producten perfect neer te zetten en de klant overtuigen om even stil te staan. Goed geplaatste spots zijn bijvoorbeeld ideaal om aandacht van klanten te trekken naar uitgelichte producten.

Vergelijkbaar met industriële verlichting is winkelverlichting lange tijd in gebruik. Daarom is het belangrijk dat de verlichting wordt afgestemd op de behoeften van individuele winkels.

LED verlichting – de juiste investering

De belangrijkste factor bij het uitkiezen van de type verlichting is het toepassingsgebied. In kantoorruimtes draagt de juiste verlichting bij aan het welzijn, concentratie, motivatie en tevredenheid van medewerkers. In industriële omgevingen draagt de verlichting bij aan de veiligheid en bij winkels aan de juiste sfeer en focus op producten.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte / lichtplan / lichtberekening aanvraag contacteer ons direct!