085 0207700 info@profoled.nl

LED verlichting voor werkplaats

Profoled werkplaats

De activiteiten die worden uitgevoerd in werkplaatsen vereisen altijd goed zicht. Om die reden moet de werkplaatsverlichting in orde zijn. Deze is in orde wanneer er een voldoende lichtniveau, hoge gelijkmatigheid, juiste kwaliteit van het licht en geen schaduwwerking wordt gerealiseerd.

Werkplaatsverlichting

Om het beste resultaat te realiseren is een goede analyse nodig van de werkplaats. Hoeveel licht is er nu aanwezig, wat zijn de richtlijnen van de Europese Norm (NEN-EN 12464-1) en wat zou de klant het liefst willen bereiken met het project (meer licht en/of maximale besparing). Gebaseerd op de criteria wordt er een lichtplan opgesteld, waarbij er wordt berekend waar de armaturen moeten worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de werkplaats is voorzien van helder licht zonder schaduw en om de optimale verlichting te realiseren over het algemeen.

Betere verlichting draagt bij aan een verbeterd zicht

Hieronder vind u de belangrijke aandachtspunten voor LED werkplaatsverlichting.

  1. Lichtniveau

Het vereiste lichtniveau is afhankelijk van de activiteiten die in de werkplaats worden uitgevoerd. Zo is een gemiddeld Lux niveau van 1000 Lux geadviseerd wanneer de werkzaamheden kleine mechanische onderdelen bevatten. Bijvoorbeeld waar er gewerkt wordt met kleine schroefjes, moertjes of boutjes. Bij werkplaatsen waar er gewerkt wordt aan grotere objecten zoals machine onderhoud, wordt er een gemiddeld lux niveau aangeraden van ca. 500 Lux. Dit sluit tevens aan bij de Europese Norm (NEN-EN 12464-1)

  1. Hoge gelijkmatigheid

Een gelijkmatig lichtbeeld over de werkplaats is erg belangrijk. Wanneer er sprake is van een ongelijkmatige lichtverdeling, zal een menselijk oog zich constant moeten aanpassen. De pupillen zullen steeds groter en kleiner worden, wat kan leiden tot slecht zich, vermoeidheid en daardoor ook tot fouten en onveilige situaties.

  1. Schaduwwerking

Voor productiemedewerkers is het erg vervelend wanneer zij in de schaduw moeten werken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er werkzaamheden achter een groot object moeten worden verricht, denk hierbij aan grote machines. Dit verminderd het zicht van de medewerker, waardoor deze het werk langzamer zal uitvoeren. Ook is de kans op fouten groter bij slecht zicht. Met de verlichtingsoplossingen die wij u aanbieden kan het probleem worden verholpen.

  1. Verblinding

Verblinding door (te) fel licht kan onveilige situaties opleveren en bijdragen aan een snellere vermoeidheid van de productiemedewerkers. De verblinding van een lichtbron wordt uitgedrukt in de UGR waarde (Unified Glare Rating). Per situatie geeft de Europese Norm aan hoe hoog de UGR binnen een bepaalde omgeving mag zijn.

  1. Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en is een belangrijke aandachtspunt. Het zegt iets over de beleving van het licht, wordt het als ‘warm’ of als ‘koel’ licht ervaren. Uit onderzoek is uitgewezen dat bij ‘warm’ licht, meer en sneller melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt bij de hersenen. Een ‘koele’ lichtkleur zorgt ervoor dat mensen het meer ervaren als daglicht, waardoor mensen er wakkerder en alerter door blijven. Bij werkplaatsen adviseren wij 4000-6500K.

  1. Kleurweergave

De kleurweergave van LED verlichting is een belangrijk aspect voor de lichtkwaliteit. Slechte kwaliteit LED verlichting heeft vaak een lage CRI. Bij productiewerkzaamheden is een Color Rendering Index (CRI) waarde van boven de 80 geadviseerd (RA>80).