085 0207700 info@profoled.nl

Power factor

De powerfactor geeft de relatie tussen het werkelijk vermogen (P) en het schijnbaar vermogen (Ps) weer. Het schijnbare vermogen wordt niet gezien op de kWh-meter, vandaar ook de naam. Elektronische apparatuur met een lage powerfactor verbruiken meer stroom dan nodig is. De hoeveelheid onnodig stroomverbruik wordt blindstroom genoemd. De blindstroom ontstaat doordat de capaciteiten in het elektrische circuit periodiek worden geladen en weer ontladen. De aanwezige zelfinducties bouwen periodiek een magneetveld op en breken het weer af.

Formule PF
De powerfactor geeft aan in hoeverre er sprake is van ongewenst stroomverbruik. In een ideale situatie is de waarde 1, dit betekent dat er geen sprake is van blindstroom. Een Powerfactor van 0,9 betekent dat er 10% meer stroom wordt verbruikt. Dit wordt veroorzaakt door het faseverschil tussen de spanning (Volt) en de stroom (Ampère).

 

Het werkelijk vermogen (P)
Dit is het vermogen waarvoor betaald moet worden aan de energieleverancier. Als voorbeeld nemen een lamp van 100 watt die 10 uur brandt. Deze lamp verbruikt in totaal 1kWh (10uur x 100W = 1 kWh). Een standaard huishouden betaalt per kWh in Nederland gemiddeld €0,22.

Het schijnbaar vermogen (S)
Bij een gewone weerstand, bijvoorbeeld een gloeilamp, is het schijnbaar vermogen gelijk aan het werkelijk vermogen. Bij inductieve belastingen (bijvoobeeld: TL verlichting) en complexere elektronica is het schijnbaar vermogen groter dan het werkelijk vermogen. Dit betekent dat er sprake is van blindstroom, er wordt meer stroom verbruikt dan werkelijk nodig. Dit is een beknopte uitleg van de powerfactor. Kijk voor een gedetailleerde uitleg op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Powerfactor en verlichting
Zowel LED als de driver verbruiken stroom. De hoeveelheid gecreëerde blindstroom  van een driver is afhankelijk van de powerfactor. Het hogere kwaliteitssegment LED verlichting heeft een powerfactor van minimaal 0,9. Inferieure LED producten hebben een factor van bijvoorbeeld 0,5. Het schijnbare vermogen is dan bijna twee maal groter dan het werkelijke vermogen. Dit resulteert in veel blindstroom en een gevaarlijke situatie voor de elektrische bekabeling en groepenkasten. Een hoge powerfactor is essentieel.

Maar wat als de powerfactor lager dan één is?
Maar het kan ook zijn dat je meer vermogen (watt) gebruikt dan op de lamp staat aangegeven. Ouderwetse LED verlichting heeft vaak slechts een powerfactor van 0,6 of lager. Dat betekent dat je minimaal 40% meer vermogen verbruikt. Dat noemen we blindstroom. Producten met een PF van 0,9 of hoger zijn volgens deze factor goede producten. Sommige energieleveranciers zijn niet in staat om blindstroom te detecteren, terwijl LED lampen met een lage en hoge power factor net zo duur zijn. Echter betaal je dan bij de lamp met een hoge PF veel minder aan stroom dan bij de lamp met de lage powerfactor.

Een 10 Watt LED lamp met een powerfactor van 0.9 verbruikt 10% meer stroom (10:0,9 = 11,12 Watt). Wanneer de lamp een power factor heeft van 0.5, verbruik je 50% meer stroom (10:0,5 = 20 Watt). Ondanks dat beide lampen 10 Watt verbruiken, gaat de rest van het vermogen verloren. Waar je uiteindelijk wel voor betaald.

Pw : Pf = Ps
Pw = vermogen led lamp
Pf = powerfactor van de led lamp
Ps = schijnbaar vermogen, werkelijk verbruik

Tegenwoordig zijn er steeds meer energieleveranciers die dit wel opmerken. De slimme meters die ze produceren meten ook de blindstroom en dat maakt het kiezen van een LED lamp met hoge powerfactor extra interessant. Bij dit soort meters betaal je namelijk voor een lamp met een lage powerfactor voor zowel het werkelijk als het schijnbaar vermogen. Hoe dichter bij PF 1, hoe minder je hoeft te betalen.

Bespaar en kies voor energiezuinige verlichting
Verlichting is maatwerk, uw situatie is uniek. Onze adviseurs zijn betrokken en bekend met de markt. Zij staan u graag te woord voor een persoonlijk lichtadvies of vragen over LED verlichting.